Tänk ekonomiskt

Det finns mängder av inredningsbutiker att välja på för de som älskar inredning. En del butiker har extremt brett utbud med allt från fotpallar i gammalromantisk stil till öljetter i stål. Andra har valt ett betydligt smalare utbud och har exempelvis enbart gardiner eller produkter med inspiration från en enda inredningsstil. Kort sagt så finns det en butik för alla som vill shoppa på nätet. I vår artikel ”Shoppa på nätet” avslutar vi resonemanget med ”När man handlar på nätet gäller det också att vara försiktig”. Detta inte minst gällande betalningslösningar och finansieringslösningar. De vanligaste lösningar är följande:

Direktbetalning

Vid direktbetalning behöver en inloggning ske på den bank man konto har hos. Detta sker en bit in i betalningsprocessen. Efter inloggning får man godkänna betalningen och signera med BankID eller bankdosa. Fördelen med denna betalningslösning är att pengarna dras direkt från kontot och att man därmed aldrig kan köpa något man inte har råd med. Dessutom behöver man inte oroa sig för att missa fakturor som skickas ut, som skapar extra kostnader om de inte betalas i tid. Ytterligare en fördel är att man alltid måste signera med BankID vilket gör att man minimerar risken för bedrägeri. Direktbetalning kostar aldrig något extra.

Kortbetalning

Kortbetalning kan ske med bank-, betal- eller kreditkort. När betalning ska ske uppger man sin kortinformation och ofta behöver man även signera sig med BankID. Däremot finns det företag som inte kräver denna digitala signering.

Med kortbetalning sker betalningen direkt och man kan snabbt se på kontot om betalning skett. Däremot ska man vara noggrann med att enbart använda kortbetalning på sidor som erbjuder säkra betalningslösningar. I annat fall finns risken att kortnummer missbrukas.

En fördel med kreditkort är att man kan delbetala sitt inköp. De inköp som sker kommer på en månadsfaktura och man kan sedan välja att delbetala denna faktura. I det fallet uppkommer en räntekostnad på den summan. Räntenivån varierar kraftigt mellan de olika kreditkorten där den lägsta nivån är kring 10% och den högsta kring 25%. En medelnivå är effektiv ränta på ca 15%.

Klarna

Det är mycket vanligt att E-butiker erbjuder betalningslösningar via Klarna. Det betyder att fakturan kommer att skickas ut i samarbete med betalföretaget Klarna. Genom Klarna kan man välja på flera olika betalningslösningar.

Faktura

Efter att man fått varan kommit kommer fakturan separat. Därefter har man 14 dagar på sig att betala fakturan. Någon kostnad tillkommer inte så länge som fakturan betalas i tid. Vill man få mer än 14 dagars betalningstid går det att förlänga det med 10 dagar helt gratis. För att få detta måste man logga in på sitt konto på Klarna.

Månadsfaktura

Ett annat alternativ via Klarna är att använda sig av Månadsfaktura. Det betyder att hela summan faktureras men att man sedan kan välja att betala hela eller delar av beloppet. Väljer man att betala hela summan är det enbart en administrationsavgift som tillkommer på 29kr. Väljer man däremot att inte betala hela summan tillkommer en räntekostnad på 19,90%. Slår man samman samtliga avgifter blir den effektiva räntan riktigt hög. Ett exempel nämns på deras hemsida där en person köper en produkt för 10 000 kr och delbetalar den över 12 månader. Den effektiva räntan blir då 29,22%.

Räntefri delbetalning

De butiker som säljer dyra produkter erbjuder ofta delbetalning över ett flertal månader. I vissa fall tillkommer ränta men det är relativt vanligt att de erbjuder ”räntefritt”. Däremot betyder inte detta att det är helt gratis.

Det är två kostnader som kan tillkomma på ”räntefri delbetalning”. Den första kostnaden är uppläggningsavgift som inte sällan är på några hundra kronor. Därutöver får man betala en aviavgift på 20-30kr per månad. Är det däremot ”Ränte- och avgiftsfri delbetalning” får dessa kostnader inte förekomma.

En person som köper en vara för 5 000kr och delbetalar detta över 6 månader kan alltså få en kostnad på 399+(6*29)=573kr. Det betyder en ränta på 11,46% över ett halvår och därmed en effektiv ränta på ca 25%.

Alternativet – Egen finansiering

Som visas ovan finns flera olika betalnings- och finansieringslösningar att välja mellan. Nivån på kostnaden varierar även kraftigt. Detta från att vara helt gratis till att ha en effektiv ränta på ca 30%.

De som inte har möjlighet att betala allt på en gång (bankkort, direktbetalning, faktura) kan välja att delbetala utgiften. Med ett kreditkort hamnar den effektiva räntan kring 15% och med Klarna Månadsfaktura kring 25%. I dessa fall bör man även jämföra räntenivån mot att teckna ett mindre privatlån.

Även utbudet av aktörer inom privatlån är mycket stort och utbud av olika räntenivåer är lika stort. I en större räntejämförelse av privatlån visar det sig att räntan varierar mellan 3% och 30%.

De som inte har någon betalningsanmärkning kan räkna med en ränta på 5-15% vilket därmed är lägre än både Klarna Delbetalning och ränta på kreditkort. Privatlån kan visserligen innefatta uppläggningskostnader och avikostnader men det finns även lån utan detta. Ett exempel är lånet från ICA som inte har dessa och som har en ränta på 3,70-10,95%.

Sammanfattning

Antalet betalningslösningar och finansieringslösningar är mycket stort och man bör som konsument alltid vara helt insatt i vad det innebär att välja en specifik lösning. Genom att betala med bankkort eller Direktöverföring kan man vara säker på att det inte medför några extra kostnader. Vid Faktura kan det i vissa fall uppkomma fakturaavgift.

För den som inte kan betala hela summan på en gång finns delbetalningsalternativ. Man bör då ställa flera olika av dessa mot varandra för att hålla nere den totala kostnaden. Det är nämligen mycket stor skillnad gällande ränta på de olika vägarna. Det bästa alternativet är ”Ränte- och avgiftsfri” betalning som inte får kosta något. Är det ”Räntefri betalning” bör man vara uppmärksam på de avgifter som kan tillkomma. Är det avbetalning med ränta bör absolut privatlån vara ett alternativ då räntan oftast är lägre på dessa än på avbetalningsalternativen.